MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Pomorze i Kaszuby

Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby, ale nie tylko. Kolację tradycyjnie rozpoczynała „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy dodawało się do niej także suszone grzyby. Zupę brzadową można zabielić śmietaną. Podaje się ją z kluseczkami.
Inna popularna potrawa, kojarzona z kaszubską wigilią, to śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami w mundurkach. Poza tym w kaszubskich domach nie brakuje w święta karpia, wędzonego węgorza, czy pstrąga – tradycyjnie w migdałach. Jedną z charakterystycznych potraw jest flądra w galarecie oraz oczywiście różne rodzaje śledzi, z których najbardziej znane to oczywiście śledzie po kaszubsku. W tym regionie nawet pierogi podaje się z nadzieniem rybnym. Prawdziwym rarytasem jest piernik z marchewki, który piecze się jeszcze w czasie adwentu.
Zobacz, jak przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem.

Zobacz również

Łukasz Biały, trener Nidy Pińczów: Kontuzje nas przetrzebiły

Łukasz Biały, trener Nidy Pińczów: Kontuzje nas przetrzebiły

Stadiony beniaminków: Ekstraklasa, 1 i 2 liga. Stworzyliśmy ranking

Stadiony beniaminków: Ekstraklasa, 1 i 2 liga. Stworzyliśmy ranking

Polecamy

Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

HIT DNIA
Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył

Nie żyje Janusz Rewiński. Miał 74 lata

Nie żyje Janusz Rewiński. Miał 74 lata